неділя, 16 жовтня 2016 р.

Керманичами Революції на граніті були поети, мрійники, студенти, - Антін Мухарський



Публікую останній коментар з цієї серії #НаГраніті. Цей матеріал зробив Дмитро Колоша - публікую без суттєвих змін.
Дякую усім за увагу до серії цих інтерв'ю. Усім журналістам, що у свій час допомогли втілити мені цей задум. І, звісно ж, громадським активістам 1990 року - які втілили ту важливу справу.



Антон Мухарський
Революція на граніті

Було мені тоді 20 років, я навчався на третьому курсі театрального інституту, навчання проходило на Хрещатику і ми щодня бігали подивитися до мітингувальників. Серед голодуючих було 2 наші студенти. Піднімалося питання про усунення їх з «комсомолу», але на голосування «за» не піднялася жодна рука, а «проти» проголосували всі, в залі лунав глузливий пересміх, – це свідчило про втрату того совкового страху перед партією.

Голодуючим носили книги, мітингувальникам пресу, їжу і навіть пиво.
Емоції – захват!!! Це просто був карнавал, а ще влучніше «Свято воскресаючого духу» - за твором Андруховича (назва твору Андруховича – автор не сформулював правильно). Надихав піднятий прапор над Київрадою. У людей миттєво зник тотальний совковий страх. Люди ходили центральними вулицями, сміялися, співали пісень. Скрізь стояли КГБісти у однакових плащах із однаковими парасольками і просто спостерігали, бо не було інших вказівок. Вражали десятитисячні мітинги і марші «Руху», над народом витало почуття єднання. Після ГКЧП 19 серпня будь-який страх перетворився на готовність до супротиву. 

Погано лиш те, що керманичами цієї революції були поети, мрійники, студенти, а їхніми здобутками скористалися ті самі радянські політики і можновладці. Етап піднесення тривав ще 2 роки, але реальність пригнічувала. Всі ці почуття і переживання, спогади є в моєму романі «Доба».

Колоша Дмитро 24.09.13

Немає коментарів:

Дописати коментар